diumenge, 22 d’abril del 2012

Anellament d'ocells i construcció de menjadores - abril 2012


Dia dels ocells a Can Jalpí, Arenys de Munt

El passat diumenge 22 d’abril al Parc de Can Jalpí es va celebrar una nova jornada d’anellament científic d’ocells a mans d’ornitòlegs experts de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). Vam comptar amb la col·laboració de Raül Calderón, Antonio De la Cruz, Enric Badosa, Cristòfol, Joan i Carles.

A primera hora del matí els ornitòlegs van instal·lar unes xarxes japoneses prop de la riera i els avellaners de Can Jalpí. Aquestes xarxes només es poden utilitzar amb finalitats científiques i els ocells es manipulen amb molta cura. Als individus capturats se’ls col·loca una anella amb una numeració única, que servirà per reconèixer-los en un futur i per fer estudis de migració. S’identifica l’espècie i es prenen dades biomètriques, com són el pes, la mida, el sexe i l’edat. Un cop acabat aquest procés els ocells són alliberats de nou, amb la col·laboració dels més menuts.

En aquesta ocasió es van realitzar 57 captures, entre les quals 31 exemplars no portaven anella. Els individus anellats corresponen a 16 espècies diferents; la mallerenga blava, el verdum, el gratapalles, la mallerenga carbonera, el tallarol de casquet i la merla han estat les espècies més estudiades.

Paral·lelament es va desenvolupar un taller de menjadores per a ocells amb materials reciclats. Es van construir unes 100 menjadores, gràcies al treball i aportació d’envasos per part dels participants. Es van realitzar diferents models de menjadora: a partir de briks, ampolles, garrafes i caixes de fruita de fusta.


La jornada va tenir una gran afluència de públic, fins i tot superior que en les edicions anteriors; va ser tot un èxit!

A continuació podeu veure les fotografies...

Taller de construcció de menjadores per a ocells



 


Anellament d'ocells a Can Jalpí


Gaig (Garrulus glandarius)


Gratapalles (Emberiza cirlus)
Pica-soques blau (Sitta europaea)




diumenge, 1 d’abril del 2012

La Central



El Centre d'Informació és un equipament municipal que es troba situat al Parc de Can Jalpí. Antigament era conegut com “La Central”,  ja que aquest edifici era destinat a la producció del corrent elèctric per al Castell de Can Jalpí.

Aquest punt informatiu és la porta d´entrada de totes les persones que arriben a la població, i pretén donar a conèixer l´entorn natural i el patrimoni cultural d´Arenys de Munt.


El visitant hi pot trobar informació sobre el Parc Natural del Montnegre i el Corredor, venda de llibres i publicacions del parc, itineraris senyalitzats sense guiatge, informació sobre passejades comentades, xerrades, exposicions i la projecció de l'audiovisual "El Montnegre i el Corredor". 


El centre acull una exposició permanent d´ocells, on es volen mostrar les aus més representatives de les serralades del Montnegre i el Corredor i de la plana de la riera de Sobirans. Els ocells, nius i ous que s´hi exposen formen part de la col·lecció de fauna vertebrada de Jordi Puigduví, veí d´Arenys de Munt.



La Central, Parc de Can Jalpí
08358  Arenys de Munt
Tel. 931 160 030
A/e: p.montnegre.arenys@diba.cat

Horari: 
Dissabtes i diumenges durant els mesos d'abril, maig, juny, setembre i octubre, de 10 a 14 h.
La resta de l'any només diumenges i festius de 10 a 14 h
(excepte 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener).

Cal concertar les visites en grups en dies feiners,
trucant al telèfon 93 116 00 30
o enviant un correu electrònic a lacentral@arenysdemunt.cat