dilluns, 28 d’octubre del 2013

Cap de setmana de bolets 2 i 3 de novembre


Aquesta tardor el Parc del Montnegre i el Corredor celebra la 18a edició del programa Viu el Parc! Per aquest motiu el proper cap de setmana, 2 i 3 de novembre, conjuntament amb l’Escola de Natura del Corredor, hem preparat diverses activitats, totes elles relacionades amb el món dels bolets.

- Dissabte 2 de novembre farem una sortida per anar a buscar bolets. El micòleg Belisari González guiarà la sortida i ens oferirà els seus coneixements per tal que coneguem els bolets de la nostra comarca.
El punt de trobada és la Plaça de l’Església i l’hora de sortida és a les 9 del matí. Cal portar calçat adequat per caminar i cistell. Si disposeu d’una guia de bolets també us pot ser d’utilitat.

- Amb els bolets que trobem a la sortida muntarem una exposició, que es podrà visitar a la Sala d’Exposicions el dissabte a la tarda, de 5 a 9 del vespre, i el diumenge al matí, de 10 a 2 del migdia.

- Per completar el cap de setmana, diumenge 3 de novembre, a les 7 de la tarda, en Belisari ens parlarà sobre la utilització dels bolets i la seva toxicitat. La xerrada serà també a la Sala d’Exposicions.

Totes les activitats són gratuïtes i no cal inscripció.
No us ho perdeu!

Jornada d'anellament científic d'ocells

Aquest diumenge 27 d'octubre hem celebrat la desena edició de les Jornades d'anellament d'ocells al Parc de Can Jalpí. 
Aquesta vegada s'han anellat ocells de 20 espècies diferents, en total 91 exemplars i s'han recuperat 3 individus control, que ja portaven anella. 

  
 Mallerenga blava (Parus caeruleus)

Les espècies que més s'han capturat són la mallerenga blava i la mallerenga carbonera. 
També són freqüents el pardal xàrrec, el rupit i el mosquiter comú, el tallarol de casquet, el verdum i la merla.
  
 
 Pardal de bardissa (Prunella modularis)
El pardal de bardissa és semblant al pardal comú però més esvelt i menys abundant. És el primer cop que n'anellem un exemplar a Can Jalpí.

 
 Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) femella                                          Pinsà comú (Fringilla coelebs)

El tallarol de casquet té una taca al cap en forma de casc, que és negra als mascles i marró a les femelles i joves. 
El pinsà és una de les espècies més comunes a Catalunya.

 
 Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)                                      Bruel (Regulus ignicapillus) mascle

La mallerenga cuallarga, com el seu nom indica, es caractaritza per tenir la cua molt llarga i la cella de color groc. 
El bruel és un dels ocells més petits de tot Europa i el mascle té una cresta de color taronja, mentres que a la femella és de color groc.

Pigot garser gros (Dendrocopus major) mascle i femella

Una parella de picots ha caigut a la mateixa xarxa, un d'ells ja portava anella. El mascle té una taca vermella al clatell. 
Els picots tenen el bec punxegut i les potes curtes amb dos dits endavant i dos dits endarrera, per aferrar-se als troncs. 

Colltort (Jynx torquilla)

El colltort o pigot bord pertany a la família dels pícids, tot i que és bastant diferent a la resta de picots. Té el coll llarg i pot moure el cap en tots els sentits. Quan es veu en perill mou el cap lentament endavant i endarrera com una serp. És la primera vegada que anellem aquesta espècie al Parc de Can Japí.Aquest ocell s'ha fet molt rar quan abans era freqüent. A la tardor és l'únic pigot que s'en va cap a l'Àfrica.

 

 

 
 Rupit  (Erithacus rubecula)

La jornada ha estat un èxit doncs hem gaudit d'un dia molt assolellat i s'han acostat més d'un centenar de persones per veure els ocells. 
Els més petits s'ho han passat molt bé, sobretot a l'hora de deixar els ocells de nou en llibertat.

Un cop més gràcies Raül Calderón, Antonio De la Cruz, Enric Badosa, Hugo Framis, Cristòfol Jordà, Joan Grajera, Jose Manuel Martinez, Francina Turon i Alex Oliver per la vostra col·laboració!

Taller de caixes niu per a mallerengues

El taller de caixes niu també ha tingut un èxit de participació. En total s'han construït 40 caixes niu.

 



diumenge, 20 d’octubre del 2013

10a Jornada d'anellament i taller de caixes niu

La Central de Can Jalpí, Centre d’Informació del Parc Natural del Montnegre i el Corredor us convida el proper diumenge dia 27 d’octubre, de 8 a 1 del matí, a la 10a. Jornada d’anellament d'ocells.

Especialistes en ornitologia i anellament d'ocells de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), recolliran els ocells de les xarxes, els anellaran i mostraran als participants els exemplars anellats.

El mateix dia, d’11 a 1 del matí es farà un taller de construcció de caixes niu per a mallerengues. S'explicarà com s'han de muntar, on i com s'han de col·locar i quina funció tenen. Al taller es facilitaran les fustes i els materials necessaris; si podeu porteu martell.

L’activitat és oberta a tothom, gratuïta, sense limitacions d’edat i no cal  inscripció prèvia.

Us esperem al Parc de Can Jalpí d'Arenys de Munt.



Mosquiter comú (Phylloscopus collybita) - foto: Ariadna Abadal