dissabte, 14 de juny del 2014

Cens de nius d'oreneta

La Central de Can Jalpí, a través de la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, us convida a participar al cens d’oreneta cuablanca (Delichon urbica).


El projecte Orenetes és una iniciativa de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO).

Es tracta d’un estudi que es realitza cada any a diferents municipis de Catalunya i consisteix en un recompte de nius d’oreneta i el seu posterior seguiment. 

Aquest cens es va realitzar per primera vegada a Arenys de Munt fa 2 anys i pretén estudiar l’evolució de les poblacions d’oreneta, a través de l’observació i conservació dels seus nius, al llarg del temps.

Les orenetes són un indicador de la qualitat ambiental i, per tant, la seva presència ens serveix per valorar el patrimoni natural que ens envolta.


Vols participar-hi?
Per participar en el projecte, no cal tenir coneixements previs sobre ocells. És una activitat gratuïta i dirigida a totes les edats.Us hi podeu apuntar individualment, en grup o en família; hi són benvinguts grups d’esplai i lleure, casals d’avis, ornitòlegs i amants de la natura.
Què cal portar?
· Necessitareu llapis o bolígraf
· Un suport dur per poder anotar les dades (carpeta, portafolis o fusta).
· Rellotge o cronòmetre
· És recomanable portar prismàtics, si en teniu.
On i quan?
· Dissabte 21 de juny a les 8 hores del matí a la Plaça de l’Església d’Arenys de Munt i la durada aproximada serà d’unes 3 hores.

No cal inscripció prèvia, però per més informació podeu enviar un correu a: lacentral@arenysdemunt.cat o trucar al 93 1160030.

dilluns, 9 de juny del 2014

Curs de cants d'ocells


El dissabte 7 de juny en Pere Alzina, a través de l'Institut Català d'Ornitologia, va oferir a la Central un curs per aprendre tècniques de reconeixement dels cants dels ocells. El curs, que va tenir la durada d'un dia, va combinar dues classes teòriques amb dues sortides pràctiques al voltant d'Arenys de Munt. Tot acompanyat de dites, mites i llegendes i referències bibliogràfiques. Els alumnes van aprendre a fixar-se en una sèrie de característiques que ens ajuden a recordar, diferenciar i identificar diferents cants.


Durant el matí vam caminar pel rial de Can Campeny i Can Sala de Dalt. A banda dels ocells treballats a classe, vam poder escoltar i identificar un gran nombre d'espècies diferents. Des del tallarol de casquet, la mallerenga carbonera, les orenetes, el pinsà, el rupit, el trist, el tudó, la tórtora turca i uns quants més.

 

La part pràctica, tot i ser principalment auditiva, es va completar amb l'observació d'alguns ocells, el reconeixement de rastres de mamífers, com senglars i esquirols,  l'observació de papallones i un grapat de curiositats de caire naturalista.


I a la tarda, des de l'ermita de Lourdes, vam dirigir-nos a la Riera de Sobirans i al Torrent de la Milans, ja dins el parc del Montnegre i el Corredor.  Ens van acompanyar el merlot, l'oriol, el bruel, el raspinell, el cargolet o ull de bou, el rossinyol, el pica-soques blau i el tord, entre d'altres.



diumenge, 8 de juny del 2014

Passejada a la font d'en Trici i Can Xicoy

El diumenge 8 de juny hem fet la darrera de les passejades pels entorns d'Arenys de Munt. Pujant pel rial Bellsolell, caminant al costat dels cirerers, hem arribat al peu del Turó del Fangar, on hi ha situada una torre de guaita per la prevenció d'incendis. 


Vorejant el turó hem pogut gaudir d'una impressionant vista a marina i contemplar la serralada del Montnegre i el Montseny. Hem visitat un terreny de cirerers que disposa d'un safareig rectangular on s'emmagatzema l'aigua per a regar. Inicialment els safareigs eren circulars perquè eren de construcció més simple, com el que vam veure a la primera sortida a Can Nan; en canvi aquest safareig rectangular és de construcció més recent que el primer. En l'actualitat existeixen altres alternatives per emmagatzemar l'aigua, com ara bidons de plàstic, basses plastificades o dipòsits metàl·lics.


Després hem seguit pel camí que passa entre el Fangar i el Turó d'en Noé, fins arribar a la font d'en Trici; una font amagada que s'ha recuperat gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament d'Arenys de Munt, la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona, en Rafel Rodriguez, que és un dels últims minaires del poble, i al treball voluntari d'en Gaspar Casals i en Jordi Rossell. Antigament aquesta font era coneguda per la gent d'Arenys de Munt, que hi anava a berenar. Fins fa uns mesos l'aigua brollava de terra i es filtrava pel subsòl. La recuperació ha consistit en la canalització de l'aigua, la senyalització de la font i la millora de l'accés amb la construcció d'uns esglaons. L'aigua es continua recollint en un safareig, mig derruït per les arrels d'un cirerer, i s'utilitza per a regar un hort que hi ha un xic més avall.




Hem tornat a agafar el camí que porta a Ca l'Oliver i a la finca de Can Xicoy, on ens esperaven per ensenyar-nos la mina i el pou de registre. Els pous, tot i ser surgències d'aigua, no són pròpiament fonts perquè cal anar a cercar l'aigua a una certa profunditat i afermar les parets del forat mitjançant obra o alguna altra mena d'intervenció que les consolidi. En aquest cas, l'aigua és captada de sota terra i, a través d'una mina, és extreta cap enfora.




En Ferran i l'Adrià de Can Xicoy ens han mostrat la seva granja de cabres i ens han explicat en què consisteix el seu projecte, una empresa familiar situada al terme d'Arenys de Munt ubicada a la carretera de Sant Iscle -  km 19,5 dedicada principalment a la venda de llet, cabrit i derivats làctics com mató, iogurts i formatge de cabra.




Abans de tornar cap a casa hem fet un pica-pica i ens han obsequiat amb una mostra dels seus formatges frescos. Si esteu interessats en adquirir els seus productes trobareu les seves dades de contacte a: http://canxicoy.wordpress.com/ (encàrrecs per mòbil).


Hem tornat a baixar pel rial del Bellsolell fins arribar de nou a la Riera.






dimecres, 4 de juny del 2014

Passejada a la font de l'Aigua Roja

El diumenge 1 de juny vam començar la passejada pujant pel veïnat de Sobirans i enfilant cap a la casa Nova de Pibernat pel torrent de Can Clariana. Un cop a dalt vam veure el safareig, amb volta de totxo; les feixes, amb vistes al mar; el pou per extreure l'aigua, amb una maneta manual; i l'era, on vam esmorzar. 





 A continuació vam agafar el camí que porta al Corredor, passant pel Pi de Buac i la fita dels Tres Termes, una pedra triangular de granit que indica el límit de tres termes municipals i que té gravada una lletra a cada una de les cares: la D de Dosrius, la V de Sant Vicenç de Montalt i l'A d'Arenys de Munt.



 Després vam arribar als suros d'en Burget i vam seguir fins a la Creu de Rupit, encreuament de camins que condueixen a Mataró, Canyamars, Dosrius, Sant Vicenç o Arenys de Munt.


Vam iniciar el descens tot prenent la pista que ens porta de retorn al poble, passant per Can Jaume Alzina, fins a la font de l'Aigua Roja. La font, que va ser arranjada fa uns anys per un grup de voluntaris, actualment raja. Aquesta font ferruginosa, que servia alhora d'abeurador, es troba envoltada de vegetació de ribera, com avellaners, cirerers, heures i roldor. 



Més avall, dins el torrent, trobem la font de la Milans, en un lloc humit ple de falgueres, molses i heura. Tot seguint el llit de la riera de Sobirans, passant per una esplanada de plàtans, arribem al sorrall.