dijous, 31 de juliol del 2014

Cens de nius d'oreneta cuablanca i altres espècies

Entre finals de juny i juliol vam realitzar novament el cens de nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbica).
 Aquesta és la tercera temporada que es realitza i aquest any hem aconseguit observar un nombre més elevat de nius; cal dir però que en aquest cens també es comptabilitzen els nius trencats o desocupats. Aquest any s'han comptat 329 nius, dels quals 128 podem assegurar que estaven ocupats i 152 estaven desocupats, trencats o eren restes d'antics nius. La resta, 49 nius, són dubtosos doncs al moment del cens no hi hem observat activitat. El que sí podem afirmar és que les orenetes tornen a refer o ocupar el niu que havien fet la temporada anterior, doncs les adreces són pràcticament les mateixes cada any. 


L'any 2013 es van censar 278 nius, dels quals 149 estaven ocupats, i l'any 2012 es van censar 207 nius, i en vam trobar 129 d'ocupats. Veiem que el nombre de nius ocupats coincideix l'any 2012 i 2014, amb una major ocupació l'any 2013.
Es poden consultar totes les dades recollides fins ara a la pàgina del Projecte Orenetes (http://www.orenetes.cat)



Les orenetes ho tenen cada vegada més difícil per nidificar, són espècies protegides, com tots els insectívors, i mengen grans quantitats de mosquits; és a dir que són plaguicides naturals. Està totalment prohibit trencar o fer malbé els nius d'oreneta. Si causen molèsties es poden col·locar lleixes (fixes o mòbils) per recollir els excrements i evitar que embrutin. 


Aquest any mentre hem fet el cens de nius d'oreneta hem registrat també nius d'altres espècies que hem anat trobant, per tal d'introduir les daedes a l'aplicatiu del Projecte Nius (http:www.nius.cat), on qualsevol persona pot fer aportacions.
Vam censar algun niu d'oreneta vulgar (Hirundo rustica), merla (Merlus turdus), gavià argentat (Larus michahellis) i cadernera (Carduelis carduelis).

Des de la Central volem agraïr la participació dels voluntaris que han fet possible la realització d'aquest cens.


diumenge, 6 de juliol del 2014

El Parc Montnegre i el Corredor celebra el seu 25è aniversari

El 20 de juliol de 2014, el Parc del Montnegre i el Corredor celebrarà el 25è aniversari de la seva creació. La gestió d'aquest espai per la Diputació de Barcelona, es porta a terme en estreta col·laboració amb els 13 municipis que tenen zones dins el parc, propietat i institucions socials implicades.

L'objectiu principal del parc, situat a 50 km de Barcelona ha estat, des d'un principi, l'establiment d'un règim de protecció, conservació i millora del medi físic i el paisatge; permetre el desenvolupament socioeconòmic dels seus habitants i facilitar l'ús públic ordenat dels seus valors patrimonials.


Per commemorar aquest 25è aniversari, podeu anar consultant les accions programades. Més informació a la web de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona: http://parcs.diba.cat/web/montnegre/25-anys-de-parc