dijous, 25 de juny del 2015

Projecte de reintroducció de l'òliba a Arenys de Munt


Des de primers de juny està en marxa el projecte de reintroducció de l’òliba i actualment quatre cries d’òliba viuen al campanar d’Arenys de Munt. L’objectiu d’aquest projecte és sensibilitzar la població sobre temes de conservació, col•laborar en la recuperació i la conservació d’aquesta espècie, i obtenir beneficis en l’equilibri mediambiental.
L'òliba (Tyto alba) és un ocell rapinyaire nocturn, propi de zones agrícoles i espais oberts. La manca d'arbres vells que li proporcionin cavitats on fer el niu l'empeny a fer-lo en edificis enrunats, graners, campanars, etc.
L’òliba, espècie protegida a Catalunya, aporta uns evidents beneficis als nostres pagesos, pel seu paper de depredador especialitzat en rosegadors. Es calcula que una parella d’òlibes pot caçar més de 2.500 petits vertebrats en un any. Aquest fet demostra la seva tasca com a reguladora de les poblacions de ratolins, talpons, musaranyes i pardals.
Les causes de la davallada de les seves poblacions són la pèrdua de llocs de cria, degut a la disminució dels llocs tranquils de nidificació propis del món rural tradicional, així com la pèrdua d’hàbitat per l’abandonament de la vida a pagès, que ha comportat una reducció de camps oberts conreats seguida d’una intensa reforestació natural amb gran creixement de masses boscoses contínues. Tot això ha comportat problemes a aquesta espècie, tan lligada als habitats rurals oberts, fins al punt de desaparèixer de molts indrets.
A Arenys de Munt els darrers avistaments es van produir durant el 2008 i 2010 a la masia de Can Globus, a Can Sala de Dalt i dins un transformador de corrent elèctrica a prop del rial Bellsolell. Des d’aquell moment es van col•locar dues caixes niu al campanar, amb la intenció de facilitar-los la cria, però espontàniament no han estat ocupades.
El projecte s’ha desenvolupat al final de l’època de cria, en funció de la disponibilitat de polls del centre de recuperació de fauna de Vallcalent, a Lleida. La Regidoria de Medi ambient va recollir, el passat 3 de juny, quatre cries d’òliba, que en aquell moment tenien 15-20 dies d’edat, i les van traslladar al campanar d’Arenys de Munt, on es van deixar dins una caixa niu sense accés a l’exterior. La reintroducció s’ha fet  mitjançant la tècnica de “hacking”, que consisteix en alimentar els polls diàriament fins que abandonin el niu i puguin espavilar-se per ells mateixos. La durada del “hacking” és d’aproximadament unes 6 setmanes, ja que els polls estan al niu entre 30 i 40 dies.
D’aquí pocs dies s’habilitarà una obertura al campanar perquè els polls, ja adults, tinguin accés a l’exterior. És per això que si algun veí es troba una òliba al terra al voltant de l’Església o en algun teulat o terrat demanem que es posi en contacte amb Medi ambient (mediambient@arenysdemunt.cat) o la Policia local per poder retornar-lo al niu, doncs pot donar-se el cas que hagi abandonat el niu prematurament i sigui incapaç de tornar-hi.
Aquest projecte, que s’ha desenvolupat sota la supervisió del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, ha estat possible gràcies a la dedicació voluntària d’Ariadna Abadal, Jordi Barri i Jordi Rossell. No és un projecte senzill, i aquests tres ornitòlegs alimenten diàriament les cries d’òliba fins que siguin capaces de volar i fan el seguiment amb imatges de la seva evolució.

Des de l’Ajuntament agraïm també la col•laboració mossèn de la Parròquia d’Arenys de Munt, l’Elies Ferrer, i del sagristà, en Jaume Maresme, per les facilitats per poder accedir al campanar i alimentar els polls d’òliba durant tot el procés de reintroducció.

dilluns, 8 de juny del 2015

Can Pau Bernadó - Pensa en vi

El diumenge 7 de juny vam fer la darrera de les passejades d'entorn sobre la vinya i el vi. Partint de la Plaça de l'Església vam dirigir-nos a les masies de Can Boter i Ca l'Amar de la Torre fins aturar-nos a Can Sala de Dalt, una masia fortificada que manté encara un gran celler al seu interior. A continuació vam seguir fins els Pins d'en Trapa, on ens vam aturar a esmorzar. En Joan Munich ens va venir a buscar per mostrar-nos una drecera que condueix directament a Can Pau Bernadó. Caminant pel bosc de pins i suros vam poder saber com ha anat canviant el paisatge. Aquí el terreny és àcid, òptim per la presència de pins com el pi pinyer; però també ho és pel creixement d'altres espècies com l'alzina i els castanyers. Alhora, aquest sòl àcid format per sauló, permet l'adaptació d'unes varietats de raïm determinades i pot conferir unes propietats organolèptiques al vi diferents a d'altres denominacions.

El projecte "Pensa en vi" proposa una correcta gestió dels boscos que, a més d'ajudar a prevenir els incendis forestals, busca afavorir determinades espècies, com l'alzina surera i el castanyer; la qual cosa permetria l'obtenció de matèries primes com el suro i la fusta per a l'elaboració de taps, estaques per emparrar, bótes... elements necessaris per a la producció de vi.

Com ja s'ha dit a les sortides anteriors, actualment no es poden plantar noves vinyes a Arenys de Munt; només s'autoritzen petites parcel·les per a l'autoconsum. "Pensa en vi" compta però amb dues vinyes fora del terme municipal on cultiva el raïm per a poder fer vi, a l'espera de la inclusió d'Arenys de Munt a la D.O. d'Alella (segurament l'any 2016). Això permetrà, a més d'incrementar l'àrea de cultiu de ceps, la producció i el comerç del vi, creant nous llocs de treball i desenvolupant una marca pròpia.

"Pensa en vi" aposta per una producció ecològica. Els principals enemics de la vinya són els fongs, concretament l'oïdi i el mildiu, que apareixen en determinades condicions d'humitat. En el cultiu tradicional s'utilitza sofre i coure per combatre aquests fongs; però en la producció ecològica s'intenta evitar-ne l'ús.

L'Heretge és un vi que s'elabora amb una varietat directa, lliure de tractaments químics, i s'obté per un procés diferent al tradicional, on es posa el raïm a ebullició i s'hi afegeixen sucres.

El proper dissabte 13 de juny a les 6 de la tarda presentaran els nous vins de la temporada, que duen noms relacionats amb els rials.

Trobareu més informació sobre el projecte a http://www.pensaenvi.net










dimarts, 2 de juny del 2015

El Solell de Can Mora

El diumenge 31 de maig més de trenta persones vam assistir a la segona passejada sobre la vinya i el vi. Guiats per en Gaspar Casals vam pujar per Sobirans fins a la vinya d'en Mora. Pel camí vam trobar una colobra despistada, que vam decantar al marge de la riera per evitar que fos trepitjada.

A la vinya ens esperava en Josep, que ens va ensenyar les diferents varietats que té cultivades: macabeu, picapoll, ull de llebre, cabernet sauvignon, xarel·lo, garnatxa... Cada varietat dóna un raïm i una varietat de vi amb uns trets organolèptics concrets. Des del punt de vista d'interès enològic hi ha unes 300 varietats emprades en l'elaboració del vi. En general, cada denominació d'origen defineix les seves varietats. Actualment a Arenys de Munt no es poden plantar noves vinyes i el vi que es produeix no es pot etiquetar ni comercialitzar perquè les parcel·les han de ser considerades aptes per a la producció i han d'estar inscrites al registre vitivinícola.

Recentment s'ha sol·licitat la inclusió d'Arenys de Munt a la denominació d'origen d'Alella i en Joan Rabasseda, com a regidor de medi ambient, ens va explicar en quin punt es troba actualment la tramitació. Ara per ara s'ha realitzat un estudi edafològic i climàtic que demostra que les condicions climatològiques (com la temperaturatura, la humitat relativa, etc.) i les característiques del terreny (grau, composició, porositat...) són similars a les d'Alella, municipi que es troba a només 14 km d'Arenys de Munt. Com a peculiaritat destacar que el sòl, que és en un 90% granodiorític, està format per un terreny arenós anomenat sauló.

En Gaspar ens va explicar que fa 2.000 anys, en època dels romans, ja es feia vi a Arenys de Munt i a tot el Maresme. Aquesta regió era anomenada Laietania. Al mateix parc de Can Jalpí, quan es va urbanitzar, es va trobar un jaciment romànic on es fabricaven àmfores, recipients que s'utilitzaven per transportar el vi i altres productes.

Després vam poder veure les bótes, les cups i les tines i vam escoltar en Josep, que ens va explicar com es fa actualment el procés de la vinificació, un procés llarg i força complicat.