dilluns, 25 d’abril del 2016

Sessió d'anellament al Parc de Can Jalpí

El diumenge 24 d'abril es va celebrar la jornada d'anellament científic al Parc de Can Jalpí. En aquesta ocasió es van anellar 53 individus de 21 espècies diferents i es van recuperar 17 individus que ja portaven anella. Entre aquests ocells ja anellats es van trobar 3 individus, 2 mallerengues carboneres i un pica-soques blau, que tenien més de 4 anys d'edat; això es va poder saber perquè portaven una anella de l'ICO i els 3 havien estat anellats al parc de Can Jalpí.

Aquest any els ocells més anellats han estat els pardals comuns (Passer domesticus) i els pardals xarrecs (Passer montanus). S'han recuperat unes quantes mallerengues carboneres i blaves amb anella, doncs són les espècies més anellades al parc (193 Parus major i 175 Cyanistes caeruleus). En total ja s'han anellat 1.267 ocells a Can Jalpí.

Aquesta vegada, a banda de les xarxes japoneses, s'ha instal·lat una trampa amb cacauets per capturar mallerengues. Cal dir que aquests mètodes només es poden utilitzar amb finalitats científiques i de la mà d'experts en ornitologia.

Com a curiositat aquest any s'ha anellat per primera vegada al parc de Can Jalpí una oreneta comuna (Hirundo rustica). Les orenetes anteriorment havien fet niu a la Central, on encara s'hi poden observar els nius, i al porxo, on s'han instal·lat uns nius artificials que de moment no han estat ocupats.

També s'ha anellat una tallereta vulgar (Sylvia communis), una garsa (Pica pica), 3 tòrtores turques (Streptotelia decaocto), 1 tudó (Columba palumbus), un raspinell (Certhia brachydactyla), un rupit (Erithacus rubecula), una mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus), un pinsà (Fringilla coelebs), 2 gratapalles (Emberiza cirlus) i 1 gafarró (Serinus serinus), 5 verdums (Carduelis chloris), 3 tallarols de casquet (Sylvia atricapilla), 1 tallarol capnegre (Sylvia melanocephala), 2 mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus) i 3 merles (Turdus merula). En definitiva, una gran varietat d'espècies en poques hores i en un mateix espai.

Anelles i lupa
Balança, regles, tenalles

Pardal xarrec, pardal comú mascle i femella

 
Penjant el reclam de tallarol de casquet. Anant a recollir els ocells a les xarxes
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)

Alliberant una mallerenga carbonera anellada
Pica-soques blau (Sitta europaea) de mínim 4 anys d'edat

Trampa amb cacauets per capturar mallerengues
Mallerenga carbonera (Parus major)


La primera oreneta anellada a Can Jalpí
Oreneta comuna (Hirundo rustica)
Alliberant l'oreneta
Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)


diumenge, 17 d’abril del 2016

Anellament d'ocells 24 d'abril

El diumenge 24 d’abril de 8 a 1h es farà una nova jornada d’anellament científic d’ocells, oberta al públic, al Parc de Can Jalpí d'Arenys de Munt.

Especialistes en ornitologia i anellament d'ocells de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), recolliran els ocells de les xarxes, els anellaran i mostraran els exemplars als participants.


És una activitat gratuïta i no cal inscripció prèvia.